VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ

Çocukların derslerine çalışması ve okulda edindikleri bilgiler, başarılar her ailenin, her anne babanın evlatlarında en önem verdikleri konuların başında geliyor. Kimi ebeveynler çocuklarının ders çalışmamasından şikayetçiyken kimisi de çalışmasına rağmen bunun okulda başarı getirmemesinden şikayetçi. Eğer siz de çocuğunuzun çok çalıştığına inanıyor ancak bunun okulda faydası olmadığını düşünüyorsanız belki de çocuğunuz doğru bir çalışma yöntemi oluşturamamış demektir.
Derslere çalışırken en önemli noktalardan bir tanesi çok çalışmanın değil etkili, verimli ve yeterli şekilde çalışmanın gerekliliğidir. Bu verimi sağlamak için elbette bazı verimli ders çalışma yöntemlerine başvurmak gerekir.

Dersi Derste Dinlemek

Herkes en az bir kaç defa öğretmenlerinden veya ailesinden bunu duymuştur. Derste işlenen bilgiler ilk defa öğrenildiği ve konuya hakim bir eğitmen tarafından anlatıldığı için bu bilgileri edinirken üzerine basılan noktaları iyi not etmek, öğrenme sürecinde anlatılanlara önem göstererek eksikleri gidermeye çalışmak en etkili ders çalışma yöntemleri arasındadır.
Her ne kadar dersi derste dinlemek tek başına çok büyük başarılar getirmese de bilgiyi kaynağından doğru bir şekilde alan çocukların sadece evde çok çalışan çocuklara göre daha başarılı oldukları da bir gerçek. Aynı zamanda sadece okumaya değil, işitsel ve görsel etkenlere de hitap eden ders sırasında birden çok duyu organının kullanılması anlatılan bilgilerin daha rahat kavranmasını sağlayacaktır.

Evde Ders Tekrarı

Derste edinilen bilgiler elbette tek başına yeterli değil. Günlük tekrarlar öğrenilen bilgilerin unutulmasını zorlaştırırken haftalık yapılan tekrarlar öğrenilenlerin uzun dönemli hafızaya aktarılmasını sağlayarak gerçek bir öğrenmenin yolunu açar.
Ders tekrarlarını gerçekleştirirken çocuğunuzun konsantrasyonunu bozacak etkenlerin ortamda bulunmaması gerektiğini ve tekrarı gerçekleştirirken yazılı olarak notları kopyalamanın ezbere yapılmadığı sürece etkin olduğunu bilmelisiniz. Bu nedenle ders tekrarlarında sadece yazılanları bir yere kopyalamak değil okuyup anlamak, anladığını yeniden kağıda dökmek önemlidir.

Yorumlar