2016 TEOG TERCİH VE YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ

📄TERCİH İŞLEMLERİNİN YAPILACAĞI YERLER📄

Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabileceği gibi mezun olduğu okuldan ya da herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecektir.



📄TERCİH İŞLEMLERİ📄

📣Tercih işlemi öğrenci/veli tarafından bireysel olarak https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden yapılabilecektir. Yapılan tercihler mutlaka herhangibir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüklerine onaylatılacaktır.

📣Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi kapsamında yapılan merkezî sistem ortak sınavlarının tamamını veya bir kısmını kullanarak özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercihte bulunamayacaktır.

📣https://e­okul.meb.gov.tr internet adresinden tercih işlemleri için giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» ve «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonlarının seçenek olarak sunulması sağlanacaktır. «ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM » butonunu işaretleyen öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak, ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabileceklerdir.

📣Yerleştirmede öğrenciler 25 okula kadar tercihte bulunabileceklerdir.

📣Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr veya https://e­okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listelerinde yer alan okulların tercih kodlarına göre, öğrenci velisi tarafından 15-25 Temmuz 2016 (en geç saat 17:00’ye kadar) tarihleri arasında yapılacaktır.

📣Elektronik ortamda tercih işlemlerini yapamayan veliler için okul müdürlükleri, tercih işlemlerini öğrenci velisi adına, velinin doldurup imzalayarak verdiği Ek-1’deki “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu” na bağlı kalarak veli adına yapacaktır (en geç 25 Temmuz 2016 saat 17.00’ye kadar).

EK-1


📣Açık Ortaöğretim Kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, kesin kayıtlarını yaptırmak üzere 16 Eylül 2016 tarihi mesai bitimine kadar Açık Ortaöğretim Kurumları irtibat bürolarına başvurmaları gerekmektedir.

📣Yerleştirmeye esas nakil başvuruları, herhangi bir örgün ortaokul ile imam hatip ortaokulu müdürlüğünden boş kontenjan şartı aranmaksızın yapılabilecektir.

📣Tercihler okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanacaktır. Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltme elektronik onaylama işleminden önce yapılacaktır. Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış olacak, aksi takdirde öğrenci tercih 
yapmamış sayılacaktır. Onaylama işlemi tamamlandıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılamayacaktır.

📣Tercihlerin, tercih ve yerleştirme e‐kılavuzuna uygun olarak elektronik ortamda hatasız ve eksiksiz bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu olacaktır.

📣Elektronik ortamda onaylanan “Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu” nun çıktısı alınarak okul müdürlüğü ile veli tarafından imzalandıktan sonra aslı okulda saklanacak ve bir nüshası imza karşılığı veliye verilecektir.

📄YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ📄

📣Tercih yapmayan öğrenciler ile hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrenciler, sistem tarafından açık ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecektir.

📣9-15 Ağustos 2016, 19-23 Ağustos 2016, 26-31 Ağustos 2016 tarihlerinde yerleştirmeye esas nakil başvuru işlemi gerçekleştirilecektir. Yerleştirmeye esas nakil işleminde 3 (üç) tercih alınacak ve YEP üstünlüğüne göre yerleştirme takvimi doğrultusunda merkezî olarak yapılacaktır.


📣Açık ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencilerin, talep etmeleri hâlinde İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonunca, nakil mevzuatına göre boş kalan kontenjanlara 05-08 Eylül 2016 tarihlerinde, 3 (üç) tercih alınarak, YEP üstünlüğüne göre il/ilçe sınırları içerisinde yerleştirmesi yapılacaktır.

📣Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup, kayıtları sistem tarafından otomatik olarak yapılacaktır.

📣«ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM» butonunu işaretlediği halde 09 Eylül 2016 tarihine kadar herhangi bir okula kaydını yaptırmayan öğrencinin yerleştirilmesi, bu tarihten itibaren açık ortaöğretim kurumlarına yapılacaktır.

📣Öğrencilerin yerleştirme sonuçları https://eokul.meb.gov.tr adresinde açıklanacak olup sonuç bilgilerinde, kaydının yapıldığı okul bilgileri bulunacaktır. Ayrıca, SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecektir.

📄KAYIT İŞLEMLERİ📄

📣 Açık Ortaöğretim Kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, kesin kayıtlarını yaptırmak üzere 16 Eylül 2016 tarihi mesai bitimine kadar Açık Ortaöğretim Kurumları irtibat bürolarına başvurmaları gerekmektedir.

📄TEOG'DA EN SIK YAPILAN HATALAR 📄
Yüzdelik dilimi düşük olan okulu birinci tercihe yazmak: Tercih listesi girmeyi en çok istediğiniz okuldan, en az tercih ettiğiniz okula doğru sırayın. Öğrencinin yüzdelik dilimi düşük, puanı yüksek olan okulu birinci sıraya yazmasındaki amaç kendini garantiye alma isteğidir. Ancak yerleştirme yapılırken daha alta yazdığınız yüksek puanlı okullara, puanınız yetse bile, birinci tercihinize yerleştirilirsiniz.
Yüzdelik dilimine dikkat etmeden kendi isteğinize göre tercih listesi oluşturmak:Yüzdelik diliminiz aslında tüm sınava girenler içindeki sıralamanızı gösterir. Okulların yüzdelik dilimi ise o okula geçen yıl yerleşen en son öğrencinin sıralaması demektir. Sınava giren öğrenci sayısında büyük bir değişim olmadığı sürece, okulların alacağı öğrenci sıralaması da değişmez. Seçtiğiniz tüm okulların yüzdelik dilimi, sizin yüzdelik diliminizden yüksek ise, herhangi bir okula yerleşmezseniz kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.
Yüzdelik dilimi tutmadığı halde herhangi bir okulu birinci tercihe yazarak öncelikle yerleştirileceğini düşünmek: Bir okula yerleştirme yapılırken, o okula birinci tercihinde yer verenlere değil, o okulu tercih edenler içinde puanı en yüksek adaya öncelik verilir.

Kendi yüzdelik dilimindeki okullara gitmek istemediği için daha üst yüzdelik dilimindeki okullardan tercih listesi hazırlamak: Bu durumda hiçbir tercihinize yerleşme şansı olmaz, kaydınız otomatik olarak açık liseye yapılır.

Okulun lokasyonuna bakmadan tercih yapmak: Aynı puan grubundaki okullardan en iyi okul, eve en yakın olandır. Özellikle her gün artan trafikte uzak okullara gitmeyi göze almak ders çalışmaya daha az vakit kalmasına razı olmak demektir. Özellikle Fen ve Sosyal Bilimler Liselerini seçenlerin yatılı bölüm olup olmadığına bakmaları gerekir.
Tercih listenizi kendi kendinize yapıp okul müdürlüğü aracılığıyla onaylatmamak:Aman dikkat bu durumda tercih yapmamış sayılırsınız.

Yorumlar